De Opgeleide Beek

De Opgeleide Beek voert water naar de watermolen vanaf het hooggelegen Groene Water. Dit schilderachtige stuwmeertje midden in het bos is in 1877 aangelegd voor de bovenslagaandrijving van de Bovenste Plasmolen.

Het Groene Water

In samenwerking met de Vereniging Natuurmonumenten en het Waterschap Limburg is de Opgeleide Beek herstelt. Het projectbureau ViForis uit Roermond heeft het plan van uitvoering vervaardigd. De firma Vissers Ploegmakers uit Erp heeft de omvangrijke klus geklaard.

In oktober 2020 is begonnen met het maaien van het talud en het verwijderen van de diverse omgevallen bomen. Vervolgens is de Opgeleide Beek uitgegraven en het talud verbreed. Over de gehele lengte van 400 meter is een dik kunststof scherm verticaal in het talud geplaatst. Ook in de beekbedding is kunststof folie aangebracht en afgewerkt met ruim 300 m3 klei.

Met het herstel van de Opgeleide Beek is het weer mogelijk om het hoge waterbassin bij de molen te vullen. Via de lange kanjel kan de bovenslagaandrijving van het waterrad in werking gesteld worden en is de maalcapaciteit van de molen weer optimaal.